Hoppa till sidans innehåll

FVK-historia


Tidningsurklipp starten

Kort historia om Falköpings Volleybollklubb (FVK)

I april år 1976 bildades Falköpings Volleybollklubb av personer från Tiarps Volleybollklubb samt volleybollsektionerna i SMU och Frisksportsklubben Falken. Inriktningen var klar redan från start: FVK satsar på ungdomsverksamheten.

Sedan Damer A tog sig upp till näst högsta serien i slutet av 80-talet har de nästan spelat där hela tiden. Tre gånger 1994, 2014 och 2015 har damerna dessutom spelat i allsvenskan (elitseriekval).  År 1981 var damerna i Göteborg med både A- och B-lag för att spela Kal&Ada, förmodligen Sveriges då största turnering för seniorer. Resan kunde inte sluta bättre, FVK tog med sig både guld- och silvermedaljer hem till Falköping!

Herrar A spelade också till sig en plats i näst högsta serien i slutet av 80-talet och spelade där några år. Tyvärr har det varit till och från med herrspelare i FVK och vissa säsonger har vi stått utan ett herrlag.

Det båda seniorlagen har gemensamt är att de i slutet av 80- och början av 90-talet spelade stenhårda derbymatcher mot Floby VK. Publiken bjöds på många jämna matcher i Fredriksbergshallen, som då var klubbens hemmahall.

En jättefin utmärkelse har FVK fått. År 2006 utsågs klubben till årets ungdomsförening av Svenska Volleybollförbundet (SVBF). Vi hade några år här som vi hade enormt många ungdomar i klubben. På pojksidan stoltserade vi med ett av Sveriges bästa lag i sin åldersklass. Flera SM-medaljer vanns av detta lag, t.o.m. av den ädlaste valören GULD i klass U17 år 2006 och i klass U19 år 2008!  

Att FVK är en förening som satsar på sin ungdomsverksamhet har vi fått flera fina bevis på. Flera spelare som fostrats i klubben har tagit klivet upp till elitseriespel i olika lag. En del av våra ungdomar har glädjande nog lyckats spela till sig SM-guld. Ett antal ungdomar har fått chans att spela i juniorlandslag och några stycken har valts ut till spel i Sveriges landslag, både på dam- men främst på herrsidan. Ett par stycken FVK-fostrade spelare har dessutom provat på spel som proffs i utlandet.

I mitten av 90-talet smög sig beachvolleyn in i föreningen. Några år i rad byggde klubben upp en sandbana på torget i anslutning till Fest-i-stad och bjöd in folk till turnering. Kanske kommer detta arrangemang tillbaka…


I slutet av 90-talet startade FVK upp Volley2000-mästerskapet, en turnering för då nya spelformen med tillåten studs och fyra spelare på plan. Denna turnering utvecklades till Sveriges största ungdomsturnering och FVK fick ta hjälp med arrangemanget av SVBF och eleverna på RIG (Riksidrottsgymnasiet) som finns i Falköping. Även Floby VK var med som arrangör Tyvärr flyttade förbundet turneringen till Örebro år 2014 och Falköpings kommun blev av med turneringen.

Vi vill även nämna att man aldrig blir för gammal för volleyboll. En medalj till på meritlistan finns i klubben. År 2013 åkte ett gäng rutinerade damer till Uppsala för att spela veteran-SM. Trots att det i stort sett bara stod f.d. elitseriespelare på andra sidan nätet (något som FVK saknade i sitt lag) lyckades de knipa till sig ett SM-silver!

FVK har under flera säsonger haft samarbetsavtal med Floby VK. Detta för att främst kunna slussa ungdomr mellan sig för att de ska få spela så mycket som möjligt. Ibland har även herrspelare fått tillfälle att spela när det hos FVK saknades lag. Säsongen 2015-2016 tog vi detta samarbete ett steg längre och bildade FVK United, ett gemensamt herrlag i seriespel.

Nytt på senare år är även FVK-Dagen. 2014 var första gången den arrangerades. Denna dag är till för alla medlemmar med föräldrar i klubben och fungerar som en kick-off för hela Falköpings Volley. Gemensamma träningar blandat med info till föräldrar samt utbildning för alla äger rum under dagen.

Vi stödjer:

volleybollmotcancer

 

 

 

Följ oss på:

 

Postadress:
Falköpings VK - Volleyboll
Weronica Fallander, Marka Borgen 2
52192 Falköping

Kontakt:
Tel: +46706747804
E-post: ordforande@falkoping...

Se all info

 

 

Vi tackar våra sponsorer!

 

Huvudsponsorer

  

Sponsorer till overaller

 

Matchsponsorer